BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, December 14, 2011

Last aku bagi ko~



Ini adalah entri beracun yang terakhir sepanjang 3 tahun 6 bulan di era kolej. Tak sangka dalam perjalanan mencari "sweet memory" di sini. Alhamdulillah , aku dapat belajar sesuatu. sempat lagi belajar tentang dunia kawan2. Ada 2 specimen yang mengecewakan dan aku tak sangka . Specimen/A dan Specimen/B ... dibawah pemerhatian aku sendiri. Aku dapat detect :-

Tabiat menyelamatkan punggung sendiri dari danger zone ke safe zone sangat tegar. Rather then being in hardship , mereka lebih gemar bersenang lenang. Aku sungguh fuck dengan orang sebegini , dan aq tak sangka yang aku masih berpeluang berjumpa dengan orang jenis ini. KAH KAH KAH KAH KAH AKHAKAKAKA... ku sangkakan bunga , rupanya taik jua. Dengan tanpa sebarang info , sms ke , call ke. Tanpa memberi tahu, mereka keluar pergi makan ikan bakar sekinchan meninggalkan aku. Maaf kerana menunggu , tapi aku tak berharap untuk di jamu. Tapi , atleast beradab sedikit dengan memberi tahu. Tak de lah risau...
Selalunya , keesokan harinya mesti ada "ayat takbleblah" iaitu :_

"dah kau tak balik semalam " oleh yg berkenaan.
????? tak balik ? atau kau balik buat tak tahu aku di situ ? hahahaahahah fuck nyer~

Ku sangka hujan di tengah hari , rupa-rupanya hujan di pagi hari...
Niat di hati mahu celebrate bersama-sama mereka hari tamat zaman kolej aku dengan makan sate dan karaoke ke. Ahhhh~ sakit.
kena tinggal macam orang bodoh macam tunggul , depan mata macam aku tak wujud start keta blah keluar dengan " budak perempuan " di Nilai. UUUuuuuuu.... adakah aku tak wujud lagi ?
ahhaah, aku fikir korang nie budak2 je , aku dah malas nak amek hati.

Sebelum-sebelum itu juga. Berlaku juga satu cerita yang mempersoalkan ras berdarah melayu atau berdarah macha. Berjanji macam keling dalam bahasa kasar nya.
Suatu hari...
Aku baru sahaja pulang dari kelas di hari jumaat. Datang dia menghampiri aku, " wan , lepas semayang jumaat jum gerak rumah aku , mak aku masak, bleh kita makan2. petang aku antar ko ngan a**m kat batang benar...Maka yang seorang lagi pon membebel-bebel lah " cepat lah wan siap kemas , aku dah siap dah nie. senang skit balik awal " ujar dengan tegar dan deras.
Aku pon bukan lah 24/7 membangkang , kerna aku fikir boleh luangkan masa berbual-bual ke, kongsi cerita ke. Aku dan a**m pon dah ready to go , go go gogo. mengikut plan awal tadi. Gi makan dan diantar ke Ktm batang benar. "panggil la F****l tu , kita dah siap" kata ckap la. si a**m pon gi. macam tak de respond , busy sangat main DoTa. Tengok keadaan , baju tak kemas lagi, pakai boxer tak mandi lagi. Secara am nya , seperti tidak sedia.

"weih , cepat lah. Kata nak gi makan kat umah ko, mak ko masak2" ujar aku , dalam kepelikan.
" eh , cancel la wan. tak jadi " F*****l sambil bermain DotA.
????? Tergamam aku sesaat. WHAT THE HELL ? semua aku dah pack in, ready. Ini bukan cancel last minute , Ini cancel last second. Yang paling hebat , reaksi tak bersalah , dan seperti tiada apa yang berlaku...semestinya ada ayat "tak blehblah".

"ala kita gi makan kejab lagi , pastu aku antar la korg gi Ktm Batang benar " sambil bermain Dota...

Aku tak sangka hari itu aku di permainkan, di perbodohkan, di usia matang sebegini??? Ingat aku nie apa ? batu tunggul ke hah ? nak menunggu ko main game DotA sampai habis? sebab itu tak perlu aku rasakan untuk membebel-bebel atau marah. Jadi sentiasa ada Plan B...Angkat kunci moto , helmet terus gerak gi Ktm. selesai misi dan tak membuang masa. Jangan berjanji serupa keling dan padahal kau tu melayu! kalau dari awal cakap tak jadi, tak de lah aku rasa bodoh siap awal2. fikir la orang duk tunggu ko , ko senang cancel main dota cam hareeeeeemm~

Korang berdua dah besar , boleh fikir dengan baik. Jangan fikir diri sendiri sahaja. Kena beringat orang sekeliling nanti. Kalau both of you keep doing like that , sorry to say. Both of you are not meant to be with 41th battalion . Bila hidup dalam kelompok , mengelak fitnah dan sangkaan buruk adalah dengan memberitahu. Senang sahaja. So orang lain tak bengang dengan kau , orang tak risau. Apa-apa jadi dah tau kat mana... semua nya kena fikir sendiri. tak perlu orang ingatkan.

last from sector Majap/N9 : salute !!!


" Jangan jadi bodoh , FB menyatakan kebenaran "

Wednesday, December 7, 2011

Warning !


Jangan ingat rakan anda akan menghulurkan tangan sewaktu anda sedang lemas , mungkin mereka hanya gelak ketawa tersenyum melihat anda terkapai-kapai menangkap udara. Disertai dengan alasan yang paling hebat di dunia " aku nak kau belajar berenang" . . . . . di waktu nyawa kau sudah hampir setengah hilang di kedalaman kolam ???



(-__-)

Nota Senja

Kadang kala , akan ku tenung jauh ke tingkap ,

apa yang ingin aku lakukan pun aku sendiri tak pasti ,
Belum mandi ,
mulut kering ,
kusut masai serabai ,
Aku tenung lagi dalam 3-5 minit.
Aku tengok jam , pukul 8.02 am . . . ku anggarkan ia masih belum 8.30 am,
aku bersandar tepi katil , dengan bunyi kipas yang zrooommm halus kedengaran, aku anggap masa bergerak lambat hari itu. Rasa seperti lambat. Aku tengok jam lagi , 8.25 am.

tiba-tiba "malas" datang.

Langkah seterusnya , bukan lah belari ke bilik air. Tapi mengapai bantal petak yang lembut itu. Tidur dan tidur . . . zzzzz








p/s : jangan bilang aku tidak berdisiplin , cuma penyakit malas aku makin kronik stage 4. Sekarang aku tahu, kenapa si Zai selalu sebut yang aku ini " dasar jantan kaki ponteng". Hahahaha , gelak sorang-sorang :D

Monday, December 5, 2011

Benci Awak!


Kepada mereka yang mengenali aku semenjak zaman belum akil baligh dan zaman sekolah rendah dan menengah dan seterusnya-terus nya. Akan ,anda tahu bagai mana membenci itu adalah suatu rutin dan hobi di waktu lapang aku selain mengumpul setem.
Ingin aku berkongsi satu pengalaman yang seberapa menarik kepada mereka-mereka yang tidak mahu faham atau sememangnya tidak faham.

Aku mulakan ,apabila aku mendengar luahan tiba-tiba seorang teman. Dia tidak suka @ tidak gemar @ benci pada 2 orang roommate dia. Aku tanya why ? why ? tell me la...
Di khabarkan yang dia tak suka dengan perangai mereka berdua sambil melakonkan semula perwatakan 2 ekor mangkuk yang menyusahkan hidup teman aku ni. Aku tak tahu lah mereka punya perangai macam mana hingga mendatangkan kebencian pada member aku nie. Aku malas nak join sekaki sebab aku dah bersara dalam mencari hal dengan orang sekeliling.

So , sebagai pendengar yang baik. Aku just mendengar luahan dia.

Apa yang aku boleh katakan. Manusia boleh berubah. Alhamdulillah , aku juga berubah. Tidak lagi seperti dahulu, Terima Kasih kawan-kawan yang tak putus asa menasihati diri ku ini. ewah~

Bagi aku , kita hamba Allah yang hina dina ini tak layak untuk membenci sesama kita, merenggangkan hubungan silaturahim antara kita. Lagi-lagi sesama muslim. Ya, memanglah manusia ini ada banyak tabiat , perangai dan sifat yang berbagai-bagai. Ada perangai yang kita suka , boleh tolerate. Ada perangai yang kita tak suka , mendatangkan benci.
Tapi tak semestinya kita terus jatuh hukum pada orang tu. Benci bebenor ngan dia. Kita reflect pada diri kita, Muhasabah diri. Cari jalan untuk meng aman kan hubungan antara dua belah pihak. Komunikasi itu penting. Variety dalam hidup berkumpulan ini adalah normal. Sesungguhnya , Allah tak suka kita memusuhi/ membenci antara satu sama lain.

Aku kongsikan sedikit apa yang aku tahu dengan korg. Agar , kita elak-elak kan diri kita dari melakukan perkara tak baik. Sentiasa lah kita mengingati diri kita sendiri , yang kehidupan yang aman harmoni menjamin kesihatan mental yang berpanjangan....Tabik!!!



" Aku dah puas membenci orang , sampai menjadi dendam ... dan ia bukan keseronokan " - KomunistKata 2008

Thursday, December 1, 2011

12 Hari Sebelum Ribut

Angin bayu , meniup dingin ke telinga ku. Sejuk merasai kedinginan malam. Ya, hari ini masuk hari yang ke 12 sebelum "ribut" yang sebenar bakal tiba. 12 bukan nya panjang, dan pabila ia tiba, segalanya akan bakal berubah. Hidup aku bakal berubah. Sama ada berjaya menempuhi ribut itu atau kecundang di telan kegilaan angin dan kebasahan ketika itu.


Ya, aku takut, gementar , kaki ku mengeletar. Tangan ku kaku, terhenti melakukan segala-galanya. Minda ku jadi keruan. Bagai manakah "ribut" itu bakal datang...

Aku sehinggakan berdoa , ya tuhan nampak kan aku sedikit tentang apa yang bakal berlaku nanti... bodoh nya aku rasakan.

Sehingga lah kita kembali ke dakapan yang paling UTAMA sekali. Kembali kepada kuasa yang tidak pernah mati dan tidak akan mati. Kita hamba yang hina dina ini , tiada kuasa. Hanya usaha kita lah disertai dengan harapan kita untuk rahmat dari yang UTAMA , yang dapat menjamin kejayaan.

Ya , 12 hari sahaja lagi. Itu yang menakutkan aku. Aku secara jujurnya belum bersedia menempuhi ribut yang bakal tiba itu. Kerna , waktu itu , saat itu aku adalah aku , berseorangan , bukan berpasukan , bukan bergerombolan , aku sahaja ... seorang diri. Dengan segala ilmu yang aku pelajari , aku seorang sahaja.

Aku buntu , asyik memikirkan 12 hari lagi yang bakal tiba. Sentiasa aku berharap yang aku sudah bersedia.

Aku ceritakan ketakutan aku ini, kerna aku rasakan inilah yang anda semua rasakan pada setiap kali berhadapan dengan "ribut" yang paling besar yang mengubah kehidupan selepas itu. Terpulang lah kepada anda semua untuk mendefinisikan "ribut" itu. Bagi aku , setiap kali datangnya ribut besar itu. Pastinya ketakutan itu ada, gemuruh, gentar. Cuma, adakah anda bersedia ?




"Sudah tiba masanya kita kembali bergantung kepada kuasa yang tidak akan mati dan tidak pernah mati = TUHAN "

Wednesday, November 16, 2011

Seronok X ?

Wah hujung tahun nie kan , tamat lah diploma dalam kejururawatan. Seronoknya, dah lulus LJM , jadi staff nurse. Pastu , yang seronoknya dapat terus kerja kat hospital. Wah bestnya gaji masyuk noohh~

Wah riak nya awak , bru jer jadi staff nurse dah berlagak dengan kawan-kawan. Kutuk kawan-kawan kat junior baru. Kalo keja bagus ok lah, ini jadi kuli jer. Pass LJM pun sebab nasib jer. Payah lah orang macam tu , dari zaman kolej sampai zaman kerja. Tak reti-reti nak cermin diri tu. Lagak nya macho hensem lah kunon.

Diploma dalam tangan , dah rasa macam ada P.hD lah pulak dia. Apa , ingat dengan diploma tu orang pandang ker? Zaman sekarang , kalau takat diploma tu tak pandang lah. Sebab tu orang yang berfikiran jauh tak macam kau, berlumba-lumba nak amek degree dengan master. Sebab nak improve kualiti diri.

Bukan macam kau, baru ada diploma dah riak , berlagak. Alahai, aku rasakan . Bila ko dah jadi staff nurse ada lesen LJM ngan diploma. Ko dah rasa berjaya sangat-sangat dalam hidup kau. Pendek nyer pemikiran kau , sebab tu kau nak berlagak dengan kawan-kawan yang lain. Depan junior baru , wah bukan main kau nak tunjuk hero.

Jangan lupa pulak , hutang PTPTN kau tu, muda-muda dah ada hutang. Entah sampai bila lah nak abis bayar kalau jenis macam kau nie tak reti nak jimat.

Jijik lah weih , aku ingat dah ada improvement dalam diri kau, tapi sama sahaja. Tolong lah , bila jadi staff nurse tu biar ikhlas sikit. Jangan jadi katak bawah batu, tak nak majukan diri.

Ah~ aku dah muak lah dengar kau kutuk kawan-kawan. Baru jadi staff nurse , bukan jadi GM hospital. Kau kerja hospital jer , bukan kerja kat company bursa saham pon.

Alahai, dari zaman kolej lagi , aim kau bila dapat diploma dah pass exam LJM , pastu ko nak kerja kat hospital. Pastu , kumpul duit nak beli kereta ( oooh dah ada mak kasi ) , beli umah besar ,nak gi melancong , nak khawin dengan awek ko. setelkan PTPTN . Aduhai, sememangnya................


TYPICAL

Sunday, November 13, 2011

Perkumpulan BbQ 12.11.11


Tabik kepada komrad-komrad yang telah mejayakan majlis "bakar ayam atas arang membara" a.k.a secara resminya BBQ pada tanggal 12.11.11. Syukur , saya selaku setiausaha sulit komunist begitu terharu oh~ dengan kerjasama komrad-komrad tak kira pangkat.

Serius , saya begitu berpuas hati, kerana ini adalah BBQ pertama yang dijana oleh kami di sektor pajam ini. Yang sebelum ini adalah tempat yang hambar dan tak best. Kepada Sargent Faez Grizzle , terima kasih kerana menjadi tukang bakar , Kepada Sargent El Fairus terima kasih kerana bertungkus mus mus menolong memyediakan barang-barang. Kepada en. Nasir , kepada Prebet Apiz dan Fahmi a.k.a Dewa terima kasih saya hulurkan, bukan duit yg saya hulurkan. Tak lupa juga , kepada jurugambor kita , Aqim pendek yang bingit suaranya yang sungguh annoying , Nak amek gambar pon memekak. Tak lupa kepada Syamil abang Donzai , tukang cuci ayam yang jaya bakti (walaupon asyik dengan laptopnyer)

Kepada prebet-prebet yang bertuah dapat join kami. Anda patut bangga dengan diri anda tanpa sebab.eh tak lupa pewaris jawa purba Cipto Jenkins yg turut sama membakar, perlakuan lucah anda sering jadi perhatian hahaha~

Yang pasti , dengan izin Tuhan , akan datang kita akan sama-sama buat BBQ di masa akan datang. Terima kasih komrad, SALUTE !!!



(P/S : daging burger azmy tak bagus , ramly gak yang terbaik. Lembik macam meatloaf , tensen si faez grizzle .hahahahha)

Tuesday, November 8, 2011

Perjalanan Kearah Kegemilangan!

" I choose my path because of myself , not you. God guide me as he is my creator "

Aku betul2 tak faham bila kita pilih jalan yang berbeza dari kawan-kawan kita yang lain. Akan dianggap tidak berjaya dalam kehidupan. Tidak normal , tidak sepatutnya seperti itu. Kerna aku memilih jalan yang berbeza dari kamu ? Aku belum sesat , masih lurus dijalan tuhan. Aku mungkin cepat dari kamu wahai kawan ku , Atau aku mungkin lambat dari kamu laluan yang ku pilih itu lebih berbeza dari kamu. Aku tahu yang laluan kamu itu express. Tidak seperti aku , lambat berbatu2 berbengkang bengkok. Ada hikmah nya , aku percaya itu. Aku percaya hikmat itu perancangan tuhan. Dan aku hanya memilih jalan itu bukan kerana kamu...


" Harus berjumpa kelak di masa hadapan , kita lihat dimana tahap kita berada , sejauh mana kita pergi "

Pedih Di Dengar ?


"Manusia tidak mahu mendengar perkara yang mereka tak mahu dengar "


Ya , ini sejenis penyakit. Kebanyakkan kita dah terkena jangkitan penyakit ini. Telinga kita sudah ada selaput yang menghalang kita dari mendengar perkara sebenar atau kenyataan sebenar. Percaya atau tidak , kebanyakan orang2 diluar sana, mereka lebih suka mendengar perkara yang "sedap" didengari dari mendengar perkara yang sebenarnya.
Kenyataan macam "kebenaran" yang sebenar , yang tajam menusuk hati , pedih sampai kedalam . Mereka , anda , saya dan kemungkinan semua. TAK MAHU DENGAR~...sebab perkara itu betul-betul terkena atas batang hidung sendiri. Kita nak dengar benda-benda yang seronok , syok , kelakar. Tapi benda yang betul , teguran , nasihat , bab agama ... tak mahu dengar~ Kenapa ? kenapa ? kenapa ?
sebab , jika anda perasan yang perkara sebenar yang diselindungi akan kedengaran manis mengula sedap enak didengar. Sebab itu , bila dilemparkan teguran nasihat , masing-masing macam cacing kepanasan.Tak nak dengar.

DEGIL !

Secara umum nya , apa yang aku nak ketengahkan ialah semakin ramai dikalangan kita beranggapan yang nasihat , teguran yang mereka dengar tu adalah provokasi. Macam nak cari gaduh! Hakikat , kita jadi marah bila orang tegur. Kenapa boleh terbit memancar kemarahan tu ? sebab kenyataan itu sememangnya betul dan tepat. Kita tak boleh terima , tak syok bila dengar sebab tu marah. Dasar keterbukaan hati dikalangan kita tak banyak. Bila orang tegur , nasihat walaupon dalam bentuk yang buruk, kita tak boleh terima. Jika kita bijak, teguran itu boleh jadi suatu motivasi yang orang lain tak dapat.

Aku sendiri pernah kena , "kenyataan" yang memedihkan telinga bernanah abis berasap. Cuma , permulaan benda wajib kita rasa tak puas hati. ( sial lah~) - marah. Pastu , kalau dipikirkan secara dalam , pihak yang beri kita dengar atau orang yang mendengar tu yang rugi ?. Kena banyak sabar , sebab yang bodoh jer tak sabar. Buka kan hati , terangi jiwa...TABIK!!!



" Bila ko dengar something , Dengar dengan teliti sebab tu lah Tuhan cipta telinga ada 2 , kiri kanan " faham tak ?

Friday, October 28, 2011

Definisi Kekalahan

Kalah , gagal , perkataan yang kita ramai tak suka dengar , tak suka diletakkan dalam golongan ini. Sebab , kita berfikir secara sempit. Bagi kita, bila orang lain kata kita gagal , kalah. Maka , self esteem kita akan low. Kita rasa tak best , rasa tak happy. Kerana ? kerana kita bodoh tak pandai menilai erti sebenar kekalah itu , erti sebenar kegagalan itu.
Bagi orang yang bodoh , kekalahan , kegagalan itu suatu yang teruk yang pernah terjadi dalam kehidupan seseorang itu. Terbantut objektif kejayaan kita. Terhenti kegembiraan kejayaan kita. Tapi silap , silap seribu kali silap. Orang bodoh beranggap , kekalahan dan kegagalan itu suatu benda yang tak perlu berlaku dalam mengejar objektif kejayaan seseorang itu. Sebab , dia tidak mahu belajar dari kesilapan dan kekalahan itu.
Kalau orang bijak , bagi mereka. Kekalah , dan kegagalan itu adalah suatu pembelajaran untuk menambah baik usaha mengejar objektif kejayaan kita. Yes , we aim for victory and glory. Cuma bila kita gagal , kalah dalam erti lain nya. Kita definisikan itu sebagai pembelajaran daripada kesilapan.
Tak pernah terfikir , kenapa kita boleh gagal ? kenapa kita boleh kalah ? apa silap kita ? dari segi mana kita boleh kalah ? ya , ya anda tidak tefikir akan persoalan-persoalan itu , atau ya anda sudah pon terfikirkan soalan-soalan itu. Cuma ,adakah anda benar-benar mengerti semua persoala-persoalan tersebut ?
Orang-orang yang bijak pandai yang berjaya di dunia ini semua nya pernah menghadapi kegagalan dan kekalahan sebelum mereka berada di tempat mereka sekarang. Bukan sekali , tapi beribu-ribu kegagalan dan kekalahan yang mereka rasai sebelum mencium bau kejayaan sebenar.
Tapi , kita masyarakat yang mahu hidup senang. Sungguh typical dari segi pemikiran. Bila sudah berjaya meraih diploma , kemudia mendapat kerja. Oh~ , itu lah kejayaan, itu lah yang dibanggakan. Bukan cemburu untuk mengatakan yang , itu bukan kejayaan yang sebenar. Tak perlu sombong beriak diri , dengan hanya sekadar mendapat kerja di tempat terkemuka dan membeli barang-barang branded dan mahal. Itu bukan tanda kejayaan sebenar kamu.
Sebab kalian tidak pernah merasa kegagalan , oleh itu kalian sentiasa senang di daerah selamat kalian.
Tak perlu provokasi kepada mereka yang gagal dan kalah. Kerna mereka menerima satu ilmu iaitu bangkit dari kesilapan. Kalah , dan gagal bukan bererti kau seorang yang bodoh , lembab atau lemah. Cuma kita manusia tidak sempurna. Bila kita menerima kegagalan , kekalahan. Itu, bererti kita kena belajar dari kesilapan. Itu menunjukkan kita bijak. Jangan jadikan kekalahan dan kegagalan itu sebagai suatu kesilapan it is the end of my world. silap.
Tengok lihat tokoh-tokoh yang berjaya , mereka belajar dari kesilapan dan kegagalan. Jadikan mereka inspirasi kita. Agar kita boleh memotivasikan diri kita.
Kalau korang tengok , memotivasikan diri ? sungguh skema ayat itu. ingat ini zaman SPM ? masuk kem motivasi ? Tidak , bagi aku motivasi diri itu penting untuk kau setiap hari. Barulah kita bersemangat bila berkerja. bersemangat bila menuntut ilmu.

"Aku , pernah gagal , kalah. Mereka panggil aku LOSER sebab aku gagal. Tapi , buat apa aku dengar ? Kalau aku dengar maknanya aku bodoh . Aku adalah aku , tiada seorang dari mereka mampu mengugat aku , mengubah aku , mengoyangkan pendirian aku. Aku belajar dari kesilapan dan aku belajar untuk berjaya. Aku lebih mengetahui apa itu kegagalan sebab aku pernah gagal , kau tak pernah gagal atau kalah. Sebab itu kau puas dengan apa yang kau ada. Aku tak bodoh macam kau , aku mahu lebih", KomunistKATA 2010



THE UPRISING

Sunday, September 11, 2011

Jangan campurkan POLITIK dalam mencari kepastian.


Selasa lalu , aku ke Bangsar menghadiri satu event diskusi tentang Film Bukit Kepong anjuran Kelab 50B. Ini mungkin bersangkutan dengan isu Mat Sabu cuba mengherokan komunist-komunist yang menyerang dan membakar Balai Polis Bukit Kepong. Sejarah lalu.


Aku berminat sebab , dalam diskusi itu, banyak membincangkan siapakan pejuang sebenar yang memperjuangkan kemerdekaan tanah melayu suatu ketika dahulu. PKM ke ? UMNO ke ? MCA ke ? British ke? Rakyat waktu tu ke ? siapa kah yang sebenarnya memperjuangkan kemerdekaan tanah melayu. semua itu dibincangkan dalam diskusi di majlis itu.

Bagi aku , baguslah kita anak-anak pasca merdeka ini kenal luar dalam sejarah negara kita. Pendedah sebeginilah yang penting untuk remaja macam kita nie dalam mengenal negara tercinta kita.
Tetapi , apa bila mereka-mereka dalam diskusi itu cuba mencampurkan politik dalam perbincangan sewaktu itu. Mula bercakap tentang UMNO lah , MCA lah. mereka cuba menegaskan yang dalam perjuangan ke arah kemerdekaan. UMNO dan parti-parti lain turut cuba memperjuangkan kemerdekaan. Betul , fakta itu betul.
Cuma , dalam konteks anak muda yang cuba mencari kepastian , tak perlu lah untuk masukkan sekali unsur-unsur politik dalam perbincang itu. Aku jadi tak minat bila nak berpolitik dalam mencari kepastian.
Kan bagus kalau sama-sama berbincang tukar pendapat tentang kemerdekaan. Apa yang kau belajar kat sekolah tu bukan lah sejarah yang sebenar sebab buku teks tu dah di edit. Dari diskusi-diskusi sebeginilah kita dapat cerita-cerita tentang merdeka yang tak pernah kita dengar.
Waktu diskusi itu juga , isu berkenaan adakah komunist PKM rejime ke 10 adalah pejuang atau penjahat turut dibincangkan. Cara yang salah , tapi tujuan yang betul. Membebaskan negara dari penjajahan British. British pula menubuhkan rejime askar melayu untuk melawan PKM. Jadi Bristish nie baik ke jahat. Menjajah kita , dan membantu kita dalam waktu yang sama. Tapi konklusinya , rakyat yang inginkan kemerdekaan nie lah yang menjadi mangsa keadaan. Rakyat yang tak tahu apa-apa dah terpengaruh dengan pertolongan British , dan propaganda PKM waktu itu.

Kesudahnya , bila kita cuba mencari kepastian terhadap sesuatu perkara , bila tambah POLITIK dalam tu. Maka , tujuannya dah salah. Sebab politik nie adalah cari untuk menanam benih ideologi sesuatu kesatuan dalam minda rakyat. sama-samalah kita fikirkan dan renungkan.TABIK!!!



" HERO ? atau ZERO ? "

Friday, September 2, 2011

Aidilfitri 2011


Alhamdulillah , sudah masuk raya ke-13 kita beraya dibulan syawal tahun ini , 2011. Tahun nie macam biasa lah , Komunistkata macam biasa balik ke Tanah Jajahan Pahang Darul Makmur berjumpa dengan datuk nenek , kaum kerabat , waris-waris dan sepupu sekalian.
Ikut kan sebenarnya , agak lama juga aku tidak pulang ke kampung halaman jumpa atuk ngan nenek aku. Kalau ikut kiraan , dah dekat 5 bulan aku tak balik kampung. Sekarang , alhamdulillah rezeki dapat pulang beraya.

Jumpa kawan-kawan sekampung , mengenangkan kawan yang pergi. Kami semua , menyedekahkan Al-Fatihah dan Tahlil untuk arwah. Tak macam dulu , berjalan dari temerloh ke jerantut melawat umah kawan-kawan. Brado , Pian , Saddiq ... tahun nie kita raya dekat-dekat jelah.

Dan tahun nie juga pada , 10/9/11 . Dengan jayanya aku telah melancarkan Open House di Kem Komunist Kepong. Dengan jumlah kehadiran yang banyak jugak. Dari geng Sabri tazali , Ke geng General Faez sampai lah ke geng Mashur . Turut serta geng Hospitl yang diketuai Sr Yat . Dan kaum kerabat setempat dan geng-geng mak aku. Budak sekolah entah dari mana pon ada juga.
Memang tak menang tangan aku melayang mereka-mereka dari start pukul 3pm sampai last 12pm ( itu mak aku yang layang , aku dan chow gi rasta ). Alhamdulillah , macam tahun-tahun sebelum ini , ramainya tak kurang. Kawan-kawan , bekas kawan-kawan , bekas awek semuanya datang.

Saya selaku setiausaha jabatan telekomunikasi dan propaganda komunist ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua kawan-kawan , kaum kerabat , sahabat handai yang datang menjamu selera di open house saya di alamat : Blok F1 A1 Kuaters JPSM ,unit latihan perhutanan Kepong ( FRIM ) 52100 , Kepong , Kuala Lumpur.


Insyaallah , syawal yang akan datang kita sambut dengan lebih baik dan penuh barakah. TABIK.



(P/S : dah nama hari raya , musuh ke kawan ke awek ke ex girlfriend ke . semua kita gi beraya rumah dan jemput datang beraya )

Friday, August 26, 2011

R.L.H.P.B = Cakap


" Rasa , Lihat , Hidu , Pegang dan Buat , Baru kau boleh cakap pasal Kejahatan " KomunistKATA 2011





( p/s : ini , pijak semut pun tak mati , kata bunuh kuching time sekolah , padahal awak tgok ayam dalam tin pun takut , ini nak pegang darah real, huh ! )

Komen yang dikomen

Kita semua ada pendapat kita sendiri , semua mengikut idea dan prinsip hidup masing-masing yang dah bermacam jenis. Sekarang , terserah kepada anda untuk memberikan pendapat dan komen anda terhadap sesuatu topik. Aku jenis yang bersedia untuk menerima apa jua pendapat dan pandangan orang lain. Kebelakangan , aku ada terlihat artikel dalam sebuah laman sesawang. Dalam laman tersebut , aku lihat. Masih ada yang komen dan beri pendapat terhadap isu-isu hal ehwal remaja pasca merdeka ni. Komen kenapa perempuan macam gini perangai nya , komen lelaki gini pulak gayanya.
Pendapat yang diberikan dan dilontarkan nampak menarik bagi setiap orang yang singgah pada laman sesawang tu.
Cuma , bagi aku komen dan lontaran pendapat itu tak sesuai dengan keadaan realiti dunia sebenar. Lumrah manusia , kita di cipta dengan nafsu. Kita buat dosa , dan kesalahan .Manusia juga tak lupa buat kesalahan , dan kita juga buat kebaikan. Sebab , dalam dunia ni kita tetap akan melakukan kebaikan walaupun kita tak sempurna.
Kita yang tukang komen , dan pemberi pendapat nie sebenarnya adakah layak untuk kita memberi komen tersebut ? atau layak kita untuk mengomen isu tersebut ? Aku sendiri tak layak dalam memberi pendapat , cuma kita beri pendapat pada waktu dan masa yang sesuai sahaja.
Kita lihat diri kita dahulu , adakah kita pernah berada , merasa dan menjalani pengalaman itu sebelum kita meng komen isu tersebut.
Ini , kalau anda jenis yang duduk bilik tak keluar , baring atas katil , shopping mall pun tak kenal , masuk club pun tak pernah , masjid pun jarang pergi. Kenapa anda pula yang menkomen isu tersebut.
Aku berani cakap , jangan kita komen sesuatu isu itu kalau kita tak pernah buat perkara itu. Sebab itu lebih baik kita merasai kejahatan , sebelum kita menceritakan kebaikan. TABIK !!!

Sunday, August 21, 2011

Antara mimpi dan realiti


Ini tajuk yang paling simple , tapi tak ramai yang dapat menerima makna sebenar tajuk ini.

Dunia internet makin luas tanpa batasan , kalau dikirakan . Macam-macam yang kita boleh lakukan dengan internet. Tapi yang paling popular ialah berhubung. Laman social jadi medium kita berhubung dengan orang lain. Dalam masa yang sama menjadikan diri kita popular di dalam dunia internet . Itu adalah mimpi , dunia internet adalah mimpi yang paling real yang pernah manusia cipta.

Jika dalam dunia internet kita ada beribu-ribu kawan , tapi realitynya dunia sebenar kita adalah bagai mana ? seperti apa …Adakah dalam dunia sebenar kita mempunyai ramai kawan seperti dalam dunia internet ?

Aku tak terkejut jika dalam mana-mana laman social kita begitu rancak dan ghairah menceritakan perihal kehidupan sekeliling kita dan diri sendiri. Kita meluahkan idea-idea yang sedap dipertontonkan oleh mereka-mereka yang singgah ke laman sesawang kita. Ya dalam mimpi dunia internet. Idea dan cerita kita itu sedap untuk dibaca oleh mereka yang melayari internet. Tapi , cuba kita bawakan idea dan cerita-cerita itu kembali ke dunia reality kita. Adakah semua itu releven untuk kita perbualkan ?

Sebagai contoh dalam blog. Kita luahkan cadangan , pengalaman , cerita , kisah itu , kisah ini dan ideology semua bertujuan untuk kita kongsikan bersama. Supaya kita dapat “like” satu butang di sudut wall blog itu dan mendapat banyak share disitu. Dalam masa yang sama kita akan di “follow” oleh mereka yang menikmati kesedapan cerita yang kita kongsikan. Ketika itu juga , kita menjadi popular , ramai kawan baru di laman sesawang itu.

Kembali ke dunia reality , jika dilihat dari pancaindera yang dikurniakan tuhan. Secara realitinya , orang yang menulis cerita-cerita itu sebenarnya adalah seorang yang kurang kawan. Hanya bergaul dengan teman-teman serumah sahaja , tidak pernah menegur orang lain. Antisosial , kadang kala sombong diantara rakan-rakan sekolej atau setempat pengajian. Duduk menghadap laptop sepanjang masa sahaja tidak pula pergi bergaul dengan kawan-kawan yang lain. Sebab manusia sebegini hanya popular di dalam dunia mimpi yang dicipta oleh dia sendiri. Dalam dunia realitynya dia tak ramai kenalan , bahkan popular pun tidak sekali.

Bagi aku, jika kita ingin menceritakan perihal kehidupan dunia reality di dalam dunia mimpi seperti internet , kita kena kenal ramai orang dalam dunia sebenar . Kita kena berkomunikasi dengan ramai orang agar apa yang kita bakal ceritakan itu jadi lebih kukuh untuk kita adaptasikan dalam dunia sebenar. Ketulenan cerita itu sudah tiada bagi orang sebegini . Cerita-cerita dalam blog ciptaan dia sendiri itu tidak realistic . Perkataan yang paling sesuai ialah hipokrit . Hentikan mimpi-mimpi sebegini dan kembali ke dunia sebenar , ke dunia realistic .

Jika betul apa yang dia ceritakan dalam ceritanya itu di adaptasikan dalam kehidupan dunia sebenarnya. Aku TABIK dia…


" Tiada realiti seindah mimpi , itu adalah kebenaran "



(p/s : tribute pada Miranisa Winkwink pasal tajuk nie , cam best lak guna tajuk nie , Tabik dia )

Stalker


Bila cakap pasal stalker...aku sendiri pun seorang stalker yang berjaya dan berwibawa. Ramai gak yang jadi stalker. Cuma sejauh mana mereka akan pergi untuk mendapatkan maklumat yang mereka mau.

Banyak sumber yang stalker boleh gunakan untuk mencari dan menilik apa yang mereka ingin tahu. Yang paling senang , Facebook , skype dan lain-lain laman sosial dalam internet. Betapa bahayanya internet dalam hidup kita. Senang-senang jer kita punya maklumat peribadi terlepas ke tangan pihak yang berniat jahat bernama stalker.

Dulu , kini dan sekarang aku masih lagi seorang stalker . Aku suka ambil tahu apa yang kawan , kekasih dan musuh aku buat. Mana taw boleh jadi point tuk membahan diorang atau menjatuhkan diorang. jahat kan ? hahah

Serba sedikit , berhati-hati lah sebelum segala maklumat peribadi anda jatuh ke tangan saya...eh silap , jatuh ke tangan orang yang berniat jahat. Jangan main letak jer~

Saturday, August 20, 2011

Ludahannya



"Sekali aku dah ludah , sampai mampost aku tak jilat balik "


Bukan aku nak maki sapa-sapa. Tapi ini , prinsip aku. Bila orang dah tak nak pada kita sebagai kekasih ke , kawan ke , balak ke. dan lain-lain. Logik akal manusia lah, sanggup ke kita terima balik mereka-mereka itu ?

Tapi kau jangan lupa tanya , kenapa dah kena ludah. Orang nie tak jilat balik...kotor.

Hargai orang lain ,dan hargai diri sendiri. Benda ini tak akan berlaku. Tapi nak buat macam mana kan ? Benda dah jadi tak boleh diundur. Nak naik mesin masa pun tak dapat nak ubah benda ni. Jadi...

Teruskan kehidupan kita seperti biasa , dan nikmati lah dunia ini sementara ia boleh dinikmati. Mintak doa banyak-banyak agar dilembutkan hati , dan kurangkan kebencian dalam diri. TABIK !!!

Kebaikan dan Kejahatan



" Kenali apa itu Kejahatan , baru kenal makna Kebaikan "

Jiwa muda kita buat kita lakukan banyak perkara. Semua atas dasar ingin tahu , ingin cuba . Ini semua kerna kita manusia yang sentiasa ingin mencuba. Nak buat itu , nak cuba ini. Itu normal bagi aku. Sebab dari situ kita akan belajar erti sebenar kehidupan yang Allah berikan pada kita. Cuba kita sedaya upaya berpegang kepada jalan Allah, nescaya kita tidak akan sesat di muka bumi ini. Jadikan , kejahatan yang kita kenal itu sebagai pedoman dan pengajaran. Dengan itu , kita lebih mengerti makna sebenar kebaikan , dan setelah kita mengerti makna kebaikan itu , kita akan jadi manusia yang lebih ikhlas dan menghargai sekeliling kita. Yang lalu itu kita jadikan pengajaran , dan yang sekarang kita perbaiki untuk jadi lebih baik. Yang penting niat mestilah ikhlas. Kesian aku melihat , remaja-remaja sebaya aku. Masih sesat dalam kejahatan , dan masih belum kenal apa itu kejahatan. Sama-sama kita saling ingat mengingati antara satu sama lain. TABIK !!!

Friday, August 12, 2011

Azira

Cinta pertama yang tidak berpanjangan. Jodoh ? mungkin tidak...

Salam Ramadhan


Jangan ingat komunist cam aku tak berpuasa...lu silap sayang.


Masuk bulan puasa tahun 2011 nie , lain sedikit. Sebab sudah bertugas. Penat berkerja dan pengalaman berbuka puasa sewaktu bertugas itu perlu dibiasakan. Tak boleh ponteng-ponteng dah , bukan kanak-kanak lagi.

Sekarang sudah different , lepas sahur tak bleh tidor terus cam dulu. Kena relax kejab, bersiap-siap nak ke tempat kerja. Itu kalau shift pagi , time tu takde lah penat sangat masa bertugas sebab jarak masa bersahur dengan kerja dekat jer.

Kalau kerja shift petang lain cerita. Penat skit , kurang tenaga. Cuma kembali dengan tenaga luarbiasa lepas solat asar.Ehem hikmah bersolat tu. Berbuka time bertugas pun ala kadar je lah. sebab tak tentu , time-time makan tu ada pulak emergency , yang nak mati pun ada , yang sawan pun ada , yang demam panas high grade fever pun ada. Macam-macam dugaannya~

Tapi , alhamdulillah. Itu lah kemanisan nya bertugas di bulan mulia , ramadhan al-mubarak ini. Aku sentiasa berdoa agar dapat bertugas dengan baik , dan menjalani ibadah puasa dengan jaya. Amin.

p/s : yang paling tak boleh lupa, kepala asyik ingat nak makan putu piring kat TTdI. hahah...

Peringatan

Ada serangkap ayat yang berbunyi...

Kawan datang dan pergi ,

pergi tidak akan kembali ,

ya, tidak kembali selama-lamanya ,

jadi ?

sebaiknya , hargailah kawan kita sebelum dia pergi. Betul, hargailah kawan kau jika kau fikir dia adalah kawan kau. Sebab , jika kawan kau pergi. .. ... .. .dia tak akan kembali. Kena faham makna hargai , dan makna tak akan kembali.

Surat ku aduan ,ke mana ?

Kalau ada aduan, sila isi borang aduan kat kaunter tu, Kemudian masuk kan kedalam kotak aduan tu. Pada setiap minggu, unit khidmat pelanggan akan collect surat-surat aduan tu, untuk diketengahkan dalam mesyuarat akan datang.


"kak , ini masalah urgent, kena settle kan secepat mungkin ", Karim.

"Dik , apa-apa pun, Isi borang tu dulu", Kak Amy.

"Kalau cam nie , saya nak jumpa trus CEO lah", Karim.

"Weih , tak bleh. Mana bleh terjah jer. Ko isi la borang tu dulu", Karman.

"Wah , apa kamu berdua buat kat office nie ? nak buat aduan ? ", Cikgu Kopi.

"Tak kami cuma .. .. ... .. .. ", Karim,Karman.

"Apa-pa pun kena bagitaw saya dulu, bukan terus terjah cam nie ", Cikgu Kopi.

Maka kena inform cikgu dulu, pastu kalau cikgu benarkan baru boleh isi borang. Lepas isi borang, seminggu sudah akan ada orang datang amek borang tu. CEO pulak gi holiday kat Bali dengan makwe baru dia. Jadi kena tunggu dulu lah borang tu sampai ke tangan CEO. Kalau cikgu tak benarkan. Cancel lah niat nak buat aduan.


Dari A ke B. Jika B tersekat. A tak berjalan. Dari B ke C , lama tempohnya. Mana taw ada unsur-unsur tak pada bos. Dari C ke D pula. Dekat D , kita kena panggil. Kenapa buat aduan ? Dari D ke E , elakkan diri dari dibuang. Dari E ke F , cakap Fuck la, apahal masalah kita tak selesai lagi. Dari F ke G , belum tentu aduan dah sampai.. ... .. ... .. sampai~

sampai bila agaknya aduan kita sampai ?

sampai esok ?

sampai tahun depan ?

minggu depan ?

ke tak sampai-sampai ?

atau surat aduan kita dah sampai tapak pelupusan sampah kat MRR2 tu ? yelah dari bakul sampah ke lori sampah. Jauh gak surat aduan tu berjalan ye tak ? hahahaha

Monday, June 13, 2011

Fasa 2 KonfrantasiKATA

http://komunistmerah.blogspot.com/


tetap sama dengan kata-kata yang baru - KomunistKATA.

Monday, May 9, 2011

I`m Happy


Bulan 10 lama lagi, so ? aku happy sekarang. More time with my family , my friend and with my grandpa. Setiap kali aku tanya kawan2 kat kolej pasal exam yang diorang tengah jalani. Most of them said that it really a stressful period. Arrr suatu hari nanti aku akan jalani semua itu, tapi pada bulan 10 tahun ini ok. Dari jauh, aku fikir yang mereka akan menamatkan pengajian mereka pada bulan 6, cuma aku sahaja akan tamat pada bulan 10. More time for me to revise and study.


Ramai gak yang merindui telatah aku dan suara aku. Lama dah tak dengar suara Wan petah bercakap kat depan auditorium membebel pasal isu kolej dan merepek. Well , one day we will meet again.

Kalau ada sumur di ladang,
boleh hamba menumpang mandi,
kalau ada umur yamg panjang ,
boleh kita berjumpa lagi.

Kepada semua rakan2 di kolej, yang dah lama tak dengar berita tentang aku. Well. aku sehat, dah ada six pack, tak boroi macam dulu lagi. Banyak bersenam skang nie. HAPPY sahaja dengan keluarga dan rakan2 kat kepong nie. Tetapi , jiwa komunist tu masih ada lagi. Apa2 call me, number phone lama dah tak guna dah, guna number baru skang nie. Cuma, dari jauh aku doa kan kejayaan korang dalam LJM dan Final Exam.

"Walaupun aku tiada disisi kalian untuk bejuang, tapi semangat dan doa ku tetapi di sisi kalian semua. Wahai komrand, selamat berjuang berhabis-habisan. Biar ke titisan darah terakhir kalian berjuang demi kejayaan. Selamat berjuan Komrand! TABIK !!!

Thursday, April 21, 2011

Si BODOH yang Tulen

Suatu hari di sektor selatan zon J .2 minggu aku menjalankan tugas disini. Banyak benda yang aku rasa kan mencabar hubungan berkawan aku dengan orang lain.

Minggu pertama, ciri-ciri dan kerekteristik budak nie kian jelas didepan mata aku. Baik , suka bertanya , komitment yang baik pada kerja , kurus , lawak cam tak lawak.

Apa yang paling aku FUCK sekali ialah orang cuba memahami kau tetapi kau tak bagi orang memahami kau. Cerita lah yang mamat seorang lagi nie suka kutuk belakang pasal kau dengan geng kau. Sebab tu korang taknak kawan dengan mamat sorang nie.

Maaf , aku bukan bodoh. Nak percaya kau 100% macam tu saja. Aku ada tanya mamat tu, cerita sebelah dia lain pula. Baiklah, aku yang di tengah-tengah nie cuma dengar jer.

Budak yang "baik" nie sebilik dengan aku pada minggu pertama nya. Member aku pulak tidur di ruang kosong diluar bilik kami. Aku faham dengan member aku yang dia suka dengar lagu kuat2 ,pasang speaker...pencinta musik. Kalau kita tak suka bising2. Buat relax jer lah, tegur dengan cara baik. Kau pula tak tahan lah , pening lah. Tapi suruh tegur tak nak pula.

Pada sabtu sebelum hari kehilangan mesin telekomuniskasi telefon bimbit aku. Aku keluar meneroka zon J dengan komrand2 yang lain. Hari makin mendung, nampak seperti mahu hujan. Maka sementara telefon bimbit aku belum hilang. Aku menghantar 1 SmS kepada budak baik nie. "Tolong angkatkan baju2 aku kat ampaian , hari cam nak hujan "...SmS tidak berbalas sebab aku faham handphone dia jarang ber"kredit" nie. Cuba, try dan test call budak lain pula. Kerja . takpe , aku cuma mengharap si budak baik nie saja lah tolong angkat baju2 aku kat ampaian.

Hari mula hujan , aku call dia. "weih dah angkat ke baju2 aku ?"...dengan nada yang kurang sopan . " aku kerja lagi nieee...". Aku cuma balas "hah, ok..tuuuuuttttt" sebab aku tak suka mendengar alasan BODOH.

Balik ke post , aku secara tidak sedar telah tertinggal telefon bimbit aku didalam teksi. Ini kali kedua dalam setahun. perghhh jiwa kacau, gundah gulana. Aku tengok baju2 aku kat rumah x angkat , basah dan lembab. Si budak baik tak angkat satu pun baju aku, pesanan aku di buang tepi, buat tak tahu jer.

Aku mencari handphone aku dan mencari si budak baik nie nak mintak tolong call kan handphone aku. Sesampai sahaja di depan dia...terus di sound aku . " pehal kau telefon aku time kat hospital ?" nada suaranya sahaja aku dah tahu yang soalan aku yang akan datang akan dijawab dengan kurang ajaran...terus aku blah dari situ. Waktu itu juga aku tahu yang dia adalah kawan yang paling USELESS !

Orang dah tolong kau sebelum nie, hargai kau masa member2 kau sisihkan kau. Ini balasan yang aku dapat ? sound aku waktu aku dalam kesusahan ? sekarang ya , aku nak ungkit balik apa yang aku dah tolong kau. Apa bodoh kau nie hah budak! Waktu kau susah, aku tak berkira pun nak tolong kau. Alasan banyak, bila kita tegur ada sahaja yang kau jawab kan. Ayat kau yang paling bodoh sekali bila aku tegur kesalahan kau ialah " yelaahh, aku nie bodoh tak macam kau pandai "...sebenarnya kau memang bodoh pun. Ada ke tanya aku waktu tu pukul 6am masa aku sedang pakai uniform nak pergi kerja. Kau tanya " kerja pagi ke petang ?"...apa bodoh nya kau lakhnat ? dah time tu pagi, kompom lah aku kerja pagi bodoh.

Dah tu, alasan kau memang sentiasa awesome. "aku tidur bilik sebelah lah, nak teman kawan"...aku bukan bodoh macam kau, cakap je lah yang kau tak nak sebilik dengan aku. Aku pun haram tak suka kau sebilik dengan aku, barang bersepah, spender sepah2. macam keturunan tikus longkang.

Wah , minggu pertama , tiap2 hari ajak aku keluar makan sama2 dengan kawan2 kau yang sama jahil macam kau tu. Aku hargai semua itu, sebab itu aku sentiasa cuba layan korang sebaiknya. Tapi bila start kau dah nak sisih kan aku di waktu kesusahan aku...waktu itu aku sedar yang korang memperbodohkan aku dan cuba buat aku nampak bodoh dengan member-member aku. Tak pe, aku biarkan untuk kali pertama. Tapi soalan yang paling bodoh bila aku keseorangan keluar gi makan. " laaa skang keluar dah tak ajak kitaorang dah..", Fuck lah bodoh, soalan apa tu? kau dah lupa ke yang kau keluar haritu tak ajak aku pun. Jangan tunjuk yang kau nie tulen bodoh. Soalan cam gampang. Nampak sangat kau tak hargai sedikit pun hubungan kawan kita nie. Aku tak kesah. sebab kau si bodoh yang tulen.

Minggu kedua aku di zon J, kau dah buat aku nampak bodoh. Aku tak tahu apa tujuan kau. Lawak kau macam bodoh dan tak lawak. soalan kau pun macam bodoh, adik aku darjah 6 pun fikiran dia logik. Kau logik akal pun tak tahu. Kau tak bagi orang faham kau, dan kau tak nak faham orang.

Bila dah baik dah rapat , mulalah pijak kepala. Aku tak nampak pun yang kau respect aku sebagai seorang kawan atau pun abang. Campak sudu garfu waktu makan, adab takde ke ?
Selama aku kenal kau, benda yang simple macam adab, cara cakap ke...serius macam gampang. logik lah weih, kita adaptasi diri dengan situasi ..bodoh!

Konon , esok kita gi hutan bandar lah...last2 aku jugak ditinggalkan. Pastu korang siap kantoi denpan mata plak dengan aku, lepak hutan bandar tak ajak. Ok fine. Adab hormat orang takde, tak salah kalau kau datang ke table aku dah tegur aku. Jujur, aku akan lepak se table dengan korang. Cam gampang kalau tak reti respect orang , tak de sapa nak respect kau bodoh. Orang bodoh macam kau suatu hari nanti akan kena pijak je kat dunia nie.

3 nasihat aku pada kau :

  1. Jangan tunjukkan kebodohan kau
  2. jangan tanya soalan yang bodoh
  3. jangan bodohkan orang cermin diri dulu.
Aku bukan apa, kalau orang hargai aku sebagai kawan, seribu kali akan aku hargai hubungan kawan itu. Tetapi kalau kau tak reti nak hargai orang lain sebagai kawan, sesuai sangat untuk dipijak-pijak. Jadi bernas dan bijak sikit boleh ?

Kura-kura dalam perahu
sudah tahu bertanya pula.


" Do not ask STUPID question , it show you are purely stupid "

Wednesday, April 13, 2011

3 tahun


Apabila dunia tidak menyebelahi kau, syurga sahajalah harapan yang tinggal. 3 tahun aku melakukan sesuatu yang bukan kehendak aku. Cuba akan tetapi, pada tahap ini...
Aku sudah kecundang, aku sudah tidak mampu lagi untuk meletakkan harapan aku pada perkara yang aku sedang lakukan.
Dunia di mana, kerajinan kau , komitment , kebijaksanaan , dan skill kau terletak pada sebuah buku kecil berwarna biru yang akan di pangkah. Lekap keseluruhan requirement yang dipangkah, "anda baru sahaja meletakkan diri anda dalam kejayaan".

Apa dunia ini, semua keikhlasan kita dinyatakan dalam bentuk tulisan ?

Kehebatan seseorang itu dinyatakan dalam bentuk nombor dan tulisan. "OH pelajar ini sangat rajin, pandani berkomuniskasi dengan baik, rajin belajar"...di akhir ayat. "Sila ambil saya bekerja, sebab saya boleh buat awak "bangga" dan kaya.
3 tahun aku melihat proses mencipta "robot" untuk industri. Mereka tak perlu menyoal, bercakap atau membantah. Arahan nya sangat simple...just follow the flow, do not fight it. Benda yang sangat baik untuk aku fahami, kita tidak digalakkan untuk membantah apa sahaja arahan yang diberi. Bangga sangat bangga kalau dapat kerja. Belajar 3 tahun semata-mata untuk mendapat kerja.

Bila kau dah kerja, akan kau dapat duit. Dengan duit, kau dapat beli kereta kegemaran kau. Malah kau juga akan dapat beli rumah dengan duit kau. Usaha kita dengan bekerja, dapat duit itu sesuatu yang sangat memuaskan. Tapi cuma satu sahaja yang kau perlu buat, tidak perlu kata apa-apa.

Pada saat ini, aku seperti boleh menilik masa depan aku. Aku merasakan yang dunia ini tidak menyebelahi aku, ingin aku luahkan tapi tidak kesampaian. Aku seperti tidak dapat untuk meneruskan perjalanan aku yang 3 tahun dahulu aku cipta dengan ketidakhendakan aku dengan rela. Berhenti berharap itu yang aku lakukan.

Buat apa aku menyesal sekarang, benda ini sudah terjadi...terlambat.

Sunday, April 10, 2011

Anti-Bunyi

Walaupun aku mengemari musik, dan musik itu jiwa aku. Aku tak suka pencemaran bunyi dan kehadiran bunyi-bunyi bising di waktu dan masa yang tidak sesuai dan tempat yang tak sesuai. Baru sahaja tiba di hostel di Johor. Segelintir dari kaum-kaum "Platipus" yang kalis nasihat dan teguran telah memasang speaker dan menaikkan volume musik sambil memasang lagu-lagu yang mereka anggap top. Diselangi dengan gelak ketawa.


Tak salah nak pasang speaker kuat-kuat, lagu clubbing ke, lagu rock kapak ke. cuma , Tolong fikir yang korang duduk dengan budak-budak lain. Kau fikir diorang suka suasana bising ke? Keprihatinan dan rasa hormat korang tu takde. MEMEKAK tak tentu masa, seronok sangat ke?

Kira biadap bila menganggu ketenteraman awam, kalau kat rumah korang boleh lah buat macam tu, mak bapak jenis tak kesah. Dah tuli dah dengar lagu kuat-kuat. Orang nak berehat pun susah. Hormat orang lain, tidak perlu pasang lagu kuat-kuat.

Bila ditegur marah, bila diperli tak faham . Yelah, bila rasa kuat, rasa takut pada orang lain tu takde. Kau tak perlu takut, cuma kena faham orang lain sahaja. Diorang tak suka bising-bising, jadi fahamilah kehendak itu. Apa guna teknologi earphone dan earpiece di cipta?

Thursday, April 7, 2011

Kau buat lawak sarkas ke ?

" Being a funny person does an awful lot of things to you. You feel that you mustn't get serious with people. They don't expect it from you, and they don't want to see it. You're not entitled to be serious, you're a clown " - Fanny Brice .


Ini yang terjadi apabila kita dalam satu situasi yang serius...tiba-tiba ada orang buat lawak sarkas.
Nak ambil perhatian atau memperbodohkan diri ?

Jangan buang masa orang lain dengan mendengar lawak sarkas kau tu. Kerja tak selesai lagi , bagi tumpuan ok.

Kami bukan mau dengar lawak sarkas kau tu.

Kau dahagakan perhatian ? lawak...

Tapi jangan memperbodohkan diri kau dan memperbodohkan orang lain dengan lawak sarkas kau.

Kau rasakan kau tidak perlu serius dalam setiap perjumpaan atau mesyuarat. cuba belajar untuk fahami situasi ketika itu.

Lawak anda nampak cacat dan memperbodohkan diri kau , serta membuang masa kami. Kau sememangnya badut yang sejati.

p/s : member sebelah kau tu pun perasan yang di lawak juga. tapi cam taik adalah, lawak apa kalo cakap pasal tetek dengan konek. ingat orang suka ke ? good try ok. hahahah :P

Tuesday, April 5, 2011

Bapak Revolusi German


" Those who want to live, let them fight,
and those who do not want to fight in this world of eternal struggle ,
they do not deserve to live "
- Adolf Hitler.

Bapak Komunist Russia

" Ideas are more powerful than guns.
We would not let our enemies have guns,
why should we let them have ideas "
- Joseph Stalin

Monday, April 4, 2011

Fasa 2 : Zon J/Iopmat

Misi zon N9/ Nabmeres sudah masuk fasa ke 2 , zon J/ Iopmat. Doa kan kejayaan misi dan kempen kami di sini. 3 minggu kepadatan , kekurangan , dan kesakitan. Kejayaan hanya disebelah sana , cuma belum pasti akan tercapai. Sedang cuba dan mencuba. Zon J/ Iopmat sedang menunggu, fasa terakhir misi kali ini. Tabik.

Saturday, March 19, 2011

Kisah Lelaki Komunist Terakhir


" Tubuh di sini , Jiwa di sana "

Hampir 3 tahun di negeri sembilan , secara jujur. Sedikit pun aku tidak pernah tertarik untuk menetap di sana. Hati ku tetap berada di Kuala Lumpur. Mana tidaknya , dari umur seawal 3 tahun aku membesar di sini , merasa pahit manis untuk hidup di bandar metropolitan ini. Dari paling susah dan daif, hingga sekarang hidup senang lenang penuh nikmat. Syukur pada Maha Pencipta kerna rezeki yang dicurahkan keatas ibubapa ku begitu banyak sekali.

Walau sentiasa berada di negeri sembilan , setiap minggu ku pasti akan pulang ke rumah di Kuala Lumpur. Bukan apa, melepaskan rindu aku pada tempat yang banyak mengajar aku erti kehidupan , erti sebenar realiti dunia yang penuh kotor ini. Ya, dunia ini kotor, namun tetap ia masih ada suatau sudut yang bersih yang perlu sama-sama kita lihat dan hargainya. Bukan mahu menghina tempat-tempat lain, cuma di sini . Aku damparkan banyak kenangan-kenangan manis dan pahit. Adakalanya pedih untuk difikirkan. Syukur, semua itu membuatkan aku menjadi manusia yang lebih bijak dalam membuat pertimbangan , adakalanya aku juga menjadi bodoh, itu tidak dinafikan.

Seawal aku dan ibubapa ku menetap di Kuala Lumpur, hidup kami sangat susah. Pada awalnya kami menetap di Gombak. Rumah flat yang serba daif. Abah ketika itu sedang menyambung pelajaran nya di sebuah intitusi perhutanan di kepong. Hidup kami bersandarkan pada kuderat abah dan juga elaun pelajaran sahaja. Ada masa kami makan , ada masa kami hanya makan untuk mengalas perut. Jika sekarang aku ke Gombak, nescaya mengalir air mata ku mengenangkan kesusahan yang kami alami sewaktu itu. Duit di poket hanya rm 5 untuk seminggu, tidak mampu untuk menaiki bas pulang ke rumah. Maka , aku dan abah berjalan kaki dari pekan gombak pulang ke rumah di sri pinggiran. Abah sentiasa mengingatkan aku, jangan sesekali lupa yang kita pernah susah dahulu. Jangan mudah lupa dengan kemewahan sekarang. Itu aku tidak akan lupa kan selama-lamanya.

Beberapa tahun seterusnya, kehidupan kami makin baik, keluarga kami makin membesar. Lebih banyak cabaran yang kami hadapi. Di kuala lumpur ini, aku hidup bukan untuk senang, tetapi untuk kekal hidup bagi hari-hari seterusnya. We live to survive .

Sebab itu , apabila aku memasuki kehidupan kolej. Aku dapat lihat yang adakalanya aku hanyut dek keseronokan. Kawan-kawan baru di kolej buat peneman aku untuk berseronok. Cuba itu, cuba ini, semangat mahu mencuba semua itu membuak-buak. Yalah , zaman di mana ibubapa kita berada jauh, kita disini buat macam-macam benda tanpa pengetahuan mereka. Apa yang boleh aku uraikan , semua itu demi pengalaman. Abah pernah berpesan sewaktu aku tamat zaman sekolah. Kau nak cuba, cuba semua benda, baik jahat semua kau kena cuba, sebab bila dah cuba kau sendiri akan tahu baik buruknya. Cuma jangan sesekali kau amalkan.
Itu kata-kata yang aku pegang ,dan kata-kata itu juga buat aku jadi manusia pada hari ini. Sedih aku melihat kawan-kawan kolej yang terkena gelombang kejutan budaya. Aku khabarkan , zaman kejutan budaya aku ialah pada zaman sekolah lagi , bukan pada zaman kolej.

Pada ketika itu juga , kawan dan lawan tercipta. Kawan dan lawan jugalah yang buat aku sedar yang dalam dunia ini kita akan sentiasa berseorangan. Akan tetapi , syukur pada yang Maha Esa kerana mempertemukan aku dengan 7 manusia ini. Mereka adalah manusia yang aku panggil SAHABAT dunia akhirat, di mana suatu hari kelak bila bertemu akan mengalir air mata bila mengenangkan memori-memori lama. Tahukah anda Nur Ikhwanuddin ini akan kalah dengan 7 orang manusia ini ? Ya dengan mereka sahajalah, aku akan kalah. Kerana mereka kenal aku, dan aku kenal mereka. Setiap saat, aku impikan yang kami akan bersama-sama menikmati dunia pinjaman Maha Esa.Kerana mereka jugalah , setiap minggu aku tetap akan pulang demi bertemu dengan mereka. Kawan-kawan kolej tidak perlu kau ingat , sahabat-sahabat kau lah yang kau patut setiasa ingat dalam otak kau. Percayalah cakap aku, benda ini benar.
Kawan-kawan kolej hanya sekadar 3 tahun proses pembelajaran kau, tidak seperti sahabat-sahabat kau yang dari zaman kecil , zaman sekolah kekal kenal hingga ke hari ini dan dengan kehendak Maha Esa , mungkin sehingga zaman tua kelak.

Syukur, sehingga kini. Aku cukup beruntung untuk menjalani kehidupan yang dianugerahkan pada aku. Tidak sedikit pun aku merasa hampa, kerana aku banyak belajar dari setiap perjalanan kehidupan aku. Baik dan buruk , itu adalah pengajaran buat aku. Aku suka belajar dari sejarah , dan aku bukan bodoh untuk mengulanginya. TABIK !!!

Falsampah Komunist 6



" Jangan bijak terpijak,
Biar bodoh bersuluh"


manusia yang selalu fikir dia bijak , selalu akan mendapat kehinaan. Tetapi , manusia yang sentiasa merendah diri , selalu beroleh kejayaan. Logik , kita buat apa mau jadi poyo. Tak kemananya ke poyo an kau tu. Biar kita jadi humble , bertanya jika tidak tahu. peace !

Wednesday, March 16, 2011

Zon N9/ Nabmeres


16.3.2011
Dah masuk hari ke-4 aku dan komrand berjuang di medan tempur N9/ Nabmeres ini. Apa yang aku boleh cakap , penat dan sangat penat. Penat dengan kerjaya , penat dengan tabiat laku manusia serta penat melayan lawak-lawak manusia hipokrit. hahahah. Aku harap aku boleh adaptasi dengan keadaan sekeliling yang jahanam ini. Bukan mahu dilihat baik, tapi berperangai baik secara dalaman. Harus , perjuangan di medan tempur N9/Nabmeres ini sangat memenatkan.


15.3.2011
Hampir masuk hari ke-3 , aku berasa penat dan hilang arah tuju sebentar. Pihak atasan masih lagi belum secara sah nya memberikan preceptor kepada aku. Macam anak kambing tak kenal emak. Ikut sahajalah mana-mana kambing betina yang nampak bersusu, semata-mata mahu belajar selok belok dunia "management". Ingat mahu mula menulis kertas kerja, tetapi tiada guideline,tertangguh sebentar.


14.3.2011
Hari kedua aku di zon N9 , aku melihat kawan ku berkawan dengan musuh aku. Cukup anjing perangai mereka berdua. Aku meluat dan cukup jelik dengan mereka , cuba menarik perhatian. Hahaha , kelakar sungguh perangai mereka. Aku tidak membenci, cuma muak mahu melayan anjing-anjing yang ketagihan perhatian ini. Aku cuma mahu meneruskan perjuangan aku sahaja, Harap maaf , permintaan anda tidak dapat di layan , harap maklum, terima kasih. beeeppp...


13.3.2011
Jam menunjukkan pukul 8.35 malam. Aku baru sahaja tiba di stesen keretapi zon N9. Manusia berlambak-lambak menuju ke destinasi masing-masing. Aku juga. Cuba membuat panggilan untuk pengesahan kem pentadbiran. 2 - 3 telegram aku hantar, yang berbalas cuma 1 sahaja. Aku tak gentar , tidak merasa sesat. Sektor N9 bukan asing bagi aku, ini kali ke-2 pihak atasan menghantar aku bertugas disini sebagai pegawai pemerintah kelas 1. Cuma , aku berharap yang komrand-komrand yang bakal bertugas dengan aku, adalah mereka-mereka yang bukan kategori anjing. selamat bertugas , good luck ??? good luck ? maaf saya tidak percaya pada luck walaupun anda berkali-kali mengucapkan good luck pada aku. Apa guna ada luck jika tiada usaha yang mengiringinya.


Nota Khas :

di kem zon N9/ Nabmeres , aku bertemu dengan 2 ADAM yang pada mulanya melayan orang dengan baik, Cuma lama-kelamaannaya. Belang sebenar 2 orang ADAM ini terserlah. Tidak tahu menghormati orang yang meng orientate mereka pada awalnya. Tak sedar diri. Wah kau fikir aku nak terhegeh-hegeh mahu melayan kamu berdua ? maaf lah, kau tak pelawa aku pun aku tak kesah dan tak rugi. Cuma jelas pada kau berdua yang, kamu berdua tidak layak untuk menerima penghormatan dan penghargaan dari aku. Layan aku dan aku akan layan kau 5 kali ganda. Tak peduli kan aku , kau berdua dah tak wujud lagi dalam dunia aku.

Saturday, March 12, 2011

Selamat Berjuang Komrand


The Finale
14 . 03 . 2011



Bermula hari ini , Division 36th Imperial Infantry telah memulakan perjalanan ke Markas masing-masing untuk melaksanakan tugas dan misi terakhir setelah 3 tahun kempen perluasan pengaruh dan dominasi 36th Imperial Infantry.

Kali ini, misi terakhir ini memerlukan kejayaan bukan kegagalan. Kemenangan mesti dikecapi! Tiada maksud kalah , hanya menang dalam misi kali ini.

Komrand-komrand ku semua , Division 36th Imperial Infantry , selamat berjuang dan semoga perjalanan anda semua diiringi dengan doa dan laungan semangat. Pastikan kemenangan berada ditangan anda. Bawakan kemegahan pada Division 36 , dan buat musuh-musuh kita ingat selama-lamanya yang kita adalah terhebat!

Angkat senjata , penuhkan ilmu di dada , maju kehadapan , jangan gentar wahai komrand , ingatlah rakan seperjuangan mu berada di sisi mu. Bawa pulang kemegahan dan kemenangan. TABIK!!!


Kenapa Communist ?


Kalau aku sebut perkataan "communist" ramai yang menganggap itu adalah sejarah hitam negara kita. Tak perlu diingati, kisah sedih rakyat kita, titik hitam yang memberi impak paling besar dalam sejarah negara kita.


Kawan-kawan aku selalu cakap, kenapa communist yang menjadi pilihan aku dari segi ideologi ? Communist tak percaya pada tuhan , Communist suka mengongkong rakyat dan menindas. Communist kejam, bertentangan dengan ideologi asal Democracy yang menjadi pegangan negara kita Malaya...eh dah tukar jadi Malaysia lah.

Satu benda yang buat aku tertarik pada ideologi kiri yang dibenci ramai ini ialah sumbangan mereka sewaktu kita di jajah oleh penjajah British. Eh ? sumbangan ? Hamjadah mana cakap Communist bagi sumbangan pada malaya time tu ? Jahanamkan negara adalah...


Jika kita berbalik semula pada sejarah sewaktu communist @ PKM ( Parti Komunist Malaya ) mengganas di tanah melayu ketika itu. Tak terfikir apa tujuan sebenar mereka ?
Aku rasa tak semua dari kita terfikir apa tujuan mereka sebenarnya, objektif sebenar mereka.

Anggota communist berbangsa melayu , beragama islam yang menyertai komunis seperti Mat Indera , Shamsiah Fakeh , Rashid Maidin , Abdullah CD dan sebagainya dalam Rejimen Ke-10 PKM , mereka berlatarbelakangkan agama.

Mereka menggadai nyawa demi menghalau penjajah British dari tanah melayu ini. Tiada kompromi dengan pihak penjajah!

Inilah dilema yang menganggu aku. British , dan seterusnya pihak-pihak yang berkuasa di negara nya , mengatakan tokoh-tokoh communist seperti Carl Marx , Lenin dan yang lain itu adalah pengkhianat , Hitam. Yang Putih adalah mereka-mereka yang berdiplomasi dengan British dan memerdekakan negara kita secara aman, tanpa pertumpahan darah. Yer ke, "tanpa pertumpahan darah" ??? setitik pun tidak ke ?

Jadi, persoalannya. Siapakah pejuang negara yang sebenarnya ? Tahun ini kita bakal menyambut kemerdekaan yang ke-54 tahun negara kita merdeka. Aku berasa pelik dan aneh , mengapa sejarah kita masih tidak mahu dilihat dengan jujur ?

Takkan tiada sisi putih dalam tokoh yang didakwa hitam ? Dan, takkan tiada sisi hitam dalam tokoh yang dianggap putih ? Bukankah , hitam melengkapkan putih , yang kiri melengkapkan yang kanan , cahaya melengkapkan kegelapan. begitu juga sebaliknya.

Mengapakah mereka tidak mahu mengakui hakikat sebenar , yang lawan yang mereka benci itu juga adalah perwira negara , cuma bagi aku mereka menggunakan jalan yang berbeza...
Perbezaan cara itu yang buat kita nampak jahat , nampak hina , nampak jijik, tak layak berada disini. Kenapa kita tidak melihat kedua-dua sisi dan kemudian baru kita menghakimi nya. Kenapa ? dalam dunia ni semua yang nampak baik adalah baik selama-lamanya ? Yang jahat adalah jahat selama-lamanya ? semua persoalan itu patut kita anak muda persoalkan.



(p/s : jika pendapat yang aku kemukakan ini agak bercanggah dengan persepsi kamu semua, aku tak kisah jika ia dipertikaikan, sama-sama kita lihat dari semua sudut dan berlaku adil dengan sesuatu pendapat, bukan menjadi anjing yang hanya mengikut tanpa menyoal, Tabik !!!)

Falsampah Komunist 5



" Hati manusia macam lautan ,
Lagi dalam lagi GELAP "


Tuhan sahaja yang tahu apa yang ada dalam kegelapan hati manusia itu , makin diurai rahsianya , makin banyak kegelapan yang datang. Makin dalam , makin gelap kita sendiri mungkin tidak sedar.
Lebih baik kita ke permukaan lautan itu, agar cahaya masuk dan menerangi kegelapan dasarnya.

F**k Kau Jahanam



Kalau dah hidup tak de peradaban , memang perangai macam anjing lah. Kau dah lah datang dari hulu kampung , pastu buat pulak perangai cam sial. Perghhh , kat rumah kau mak bapak kau ajar kau suka-suka pegang anak dara orang ke ? Bodoh , perempuan yang kau pegang suka-suka kau tu kawan aku, aku sendiri tak pernah nak sentuh-sentuh dia . Yelah kau dengan awek kan dah pegang-pegang. Alahai , awek korangkan bukan islam yang pegang-memegang itu adalah normal bagi mereka. Kau dengan awek kafir kau tu boleh lah nak raba-raba ke apa je .Tapi member aku nie melayu, islam.

Setahu aku , budak-budak bandar macam aku nie yang sepatutnya dikategorikan sebagai "teruk", sosial lah, kaki ini , kaki itu, tak de adab lah. Tapi, budak kampung cam kau yang terkejut dek kejutan budaya luar nie lagi lah perangai tak de adab macam anjing jahanam. Dari mana kau ? Ooo...daerah beradat. huhuhu , beradat sangat lah buat member aku macam babi panggang kan ?

Kau dengan kawan kau sama jer , botak hodoh tak berotak. Suka-suka kau pergi angkat anak dara orang tu , pastu kau campak kat katil yang kotor tu. Depan orang ramai kau buat kat dia, kau tak fikir ke perasaan dia. maruah dia tercalar kau tau tak. Aku tau dia rasa macam babi panggang time tu, kawan-kawan dia duk gelak sakat. Kau seronok lah buat dia macam tu, sebab kau anggap perbuatan korang tu gurauan.

GURAUAN YANG TAK BERTEMPAT DAN MENGAIBKAN ORANG PEREMPUAN!!!

Kau buat muka tak bersalah korang tu cam taik kau tau tak. Bodoh gila kau , kau ingat bila kau angkat budak perempuan tu , kau fikir tak rasa ke betis ngan tangan dia ? Bodoh mak abah korang ajar korang ke adab ? mana boleh suka-suka sentuh perempuan. Oooo kau dengan geng-geng kau pun biasa la, pegang-pegang sentuh-sentuh. Sosial lah gitu. padahal korang dengan geng-geng korang tu kena kejutan budaya , budak kampong , tak tau adab !!!

Aku cadangkan korang mintak maaf dengan member aku tu, sebab ternyata kau orang dah mencalar maruah dia sebagai manusia dan sebagai wanita.


(p/s : aku tak rasa yang korang dan geng2 fucker kaorang baca apa yang aku tulis, tapi aku akan pastikan yang korang baca, dan sedar perangai anjing korang tu. Kalau korang nak marah, aku tak kesah sebab aku tak suka perbuatan korang pada member aku .)

Thursday, March 10, 2011

Poem From The Dark Side


Be my enemy from the start,
enemy of the enemy,
shall you despite my will.

From the darkness of the sun,
the ray of hell blush me vastly.

Kill me,
Burn me,
Crush me.

Enemy of the enemy,
you show me pain and misery,
thus, it just a pick of dust.

Nothing, hahaha

Your heart was build with a hole on it,
it cannot be filled with any other desire,
and it will not be finish!

Enemy of the enemy,
throw me into the abyss of hatred.

Promised by the oath,
You will be living like hell,
as I am enemy of the enemy.

Wednesday, March 9, 2011

PoserRisism

Aduhai , dan dan lah time nak dekat exam nie. time nie lak nak lagak rajin pula. Join study group lah, join revision lah, cam poser dowh. Bukan nak mengatalah. Aku cakap apa yang aku tengok jelah , mata aku bukan rabun macam kau. Kalau sebelum nie, takde pula nampak batang kepala korang nak join benda-benda ilmiah nie.

Bukan ke aktiviti harian korang ialah lepaking , ketawa-ketawi , bersosial antara laki dan perempuan dan kehidupan hu ha hu ha lah gitu. Benda-benda nie semua kan korang letak tepi dulu. Yelah , kita enjoy!
Korang sangat-sangat HIPOKRIT dowh, dah lah poser. Kalau dari hulu kampung tu , buat lah macam budak kampung, tak yah nak poser-poser macam kau budak bandar. Serius korang macam budak tingkatan 1 yang baru nak UP.
Time nie pulak nak join benda-benda ilmiah nie, aku rasa korang dah insaf kot. Manalah tahu, cahaya keinsafan tu dah meyimbah kat korang, kah kah kah. Bukan nak jatuhkan korang lah, cuma korang nie pelik di mata aku. Aku suka tengok "golongang" poser cam korang nie.

hahahaha...lawak

Berjalan nak lagak gengster , muka kalau hensem tak pe gak, dada nak membindang. Kuat sangat ke korang nie ? sah sah , kepala aku pulak nak kau tunjak kan ? Korang sungguh Hebat, kah kah kah. Lawak-lawak , poser cam korang memang takde pendirian. Aku cukup berterima kasih dengan korang poser-poser ni sebab , dari korang aku belajar untuk "tak jadi" poser macam korang, kah kah kah.



(p/s : kalau dah "ulu" tu buat lah cari "ulu", jangan nak berlagak amerika sangat. Di kelas bertudung , di luar terbang tinggi ke udara tudung tu. Yang jantan, hahahah kalau dah muka macam jalan raya , takyah berlagak muka macam Zac Efron buleh x ? kah kah kah. Lawak...)

Jumpa Hantu

Jam menunjukkan tepat pukul 2.30 pagi mengikut waktu tempatan. Hari khamis malam jumaat , dua orang kawan baru jer balik dari melepak kat warung di hujung pekan nun di sana.

Dalam perjalanan ,
seorang nama Amar , sorang nama Rahim dua-dua kira dah tahap mengantuk nak balik rumah cari bantal. Katil dah seru kata orang, suruh tido.

Amar bukak cerita pasal hantu yang sedang hangat diperkatakan oleh seluruh warga pekan.Kira nya itulah hot story of the week kat pekan tu. Biasa internet ada tapi jarang guna sebab CC tu jauh.

"kata diorang , sekarang dah masuk mangsa ke 16 kena kacau dengan hantu tu", amar cakap.

"Iye ker ?" rahim sedikit takut.

"betul ",amar dengan yakin ya amat.

"sapa yang bagitaw kau mar ?" rahim tanya sebab nak cover takut dia.

"siapa lagi , En. Abu Usra... ala yang baru balik dari mesir tu...pakai serban putih tu lah. "kata amar sambil menunjukkan isyarat tangan yang mudah.

"Bukan En. Abu Usra tu belajar engineering ke kat mesir?" kata rahim

"ala , betul lah tu kalo dia yang cakap", kata amar teramat yakin nya.

maka, mangkuk berdua itu pun ter menerus berbual , sehingga melalui satu lorong yang gelap gulita non-light gitu.
Masa itu lah , tiba-tiba keadaan jadi seram sejuk. Bau wangi mula menusuk rongga-rongga hidung mereka berdua.

"weih , aku rasa lain macam nie," amar mula seram sejuk.

"me to ," kata rahim speaking english.

Tiba-tiba , muncul satu jelmaan lembaga yang menakutkan dan menyeramkan. Matanya merah , giginya tajam ada taring. Rambutnya mengerbang macam pontianak. Tetapi jelmaan itu bukan pontianak. Jelmaan seram yang dahsyat itu mula mengilai-ngilai. heeeeeeee heeeeeeeee heeeeeeeee heeeeeeee...sungguh seram.

Amar dan Rahim mula gelabah panik dan hampir pitam di situ.

"weih , cepat lah baca apa-apa ayat, kasi halau dia", kata Rahim pada Amar .

"ceh , time nie manalah aku nak ingat apa-apa, alif ba ta pun aku lupa", kata amar ketakutan.

Maka , Rahim pun menyanyikan sepotong rangkap lagu dari penyanyi Maher Zain. Walaupun tengah gelabah babi , first time jumpa hantu.

"insyaallah , insyaallah , your find your way aaa ~ " nyanyi Rahim.

Maka , jelmaan hodoh lagi menakutkan itu pun beredar dan hilang.

"fuh lega , lagu Maher Zain ni boleh jadi ayat pedinding rupanya ," kata amar dengan lega sekali.

Maka , nak dijadikan cerita . Mereka berdua selamat sampai ke rumah masing-masing dengan aman dan harmoninya. Tanpa diganggu oleh jelmaan hodoh itu lagi. Tamat lah cerita ini. Sekian.


( p/s : ini standard mentality orang melayu zaman kini. Kalau cerita pasal hantu , kecoh sungguh macam nak buat KLcc kat tengah-tengah laut pula. Kalau bab orang pakai serban , ada janggut skit ...itu dah kategori "beriman" dah, hmmm. Terus percaya bulat-bulat tanpa usul periksa. Kalau hantu pula , betul ke hantu boleh di lihat ? aku percaya yang "mereka" ada disekeliling kita, cuma kita tak boleh melihat mereka sahaja. Ini siap boleh " mengambarkan " rupa paras hantu itu , hahahaha. Aduhai , kalau pasal ayat-ayat suci Al-quran. Mulalah nak main-main dan mempersendakan ayat suci itu. aduhai. melayu oh melayu , tulah seronok sangat tengok drama TV yang merepek-repek tu, tak masuk akal. Minda tak berkembang, Macam mana nak maju kalau asyik sangat menonton drama-drama TV yang merepek. Tolonglah...malu weih)